Rezumat

Patrimoniul cultural (PC) poate reprezenta un factor determinant pentru nivelul de trai și pentru calitatea vieții specifice diferitelor comunități, poate ajuta la prevenirea globalizării culturale, poate sprijini susținerea diversității culturale și poate influența în mod pozitiv dezvoltarea economică.

Protecția patrimoniului cultural reprezintă o preocupare majoră pentru factori de decizie, comunități locale și cetățeni europeni. Astfel, la nivelul UE, anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural. Concomitent, țara noastră se află în fața unui eveniment de importanță majoră: Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Proiectul RO-CHER propune o metodologie multidisciplinară inovativă care integrează expertiză de înalt nivel științific pentru salvgardarea patrimoniului cultural și are ca scop realizarea de sinergii ale activităților științifice în cadrul celor 4 proiecte componente complementare. Indicatorii de rezultat specifici sunt reprezentați de: locuri de muncă nou create în cercetare (7 posturi vacante); cereri de brevet de invenție (6 cereri la nivel de consorțiu); validarea soluțiilor obținute și transferul acestora în mediul economic; structurarea și dezvoltarea ofertei de servicii și a infrastructurii de cercetare; acces reciproc al partenerilor la echipamente și tehnologii; consolidarea capacității instituțiilor prin stagii de pregătire/fomare și vizite de lucru; program comun de CDI corelat cu strategiile de dezvoltare instituțională ale fiecărui partener, toate acestea ducând la dezvoltarea unui cluster de cunoaștere, capabil să acceseze fonduri naționale și internaționale.